Znate li ko je ovaj zločinac i njegova supruga?

1

Ova fotografija snimljena je davne 1960. godine. Na njoj je budući bračni par – Slobodan Milošević i Mira Marković. Slobodan Milošević je bio dobar i vrlo povučen đak. Nije bio u dobrim odnosima s majkom, učiteljicom koja je bila neugodna, usamljena žena.

Ona se – nakon što su joj obojica sinova otišla na studij u Beograd i ondje se zaposlila, potpuno zanemarivši majku, ne posjećujući je u Požarevcu – 1974. objesila. Ubio se i njezin brat.

Slobodan Milošević bio blizak s Mirjanom Marković, godinu mlađom Požarevčankom koju je upoznao u gimnaziji. Ona je bila pravo partizansko dijete, rođeno u šumi. Njen otac bio je poznati komunistički revolucionar Moma Marković, koji se rodio 1912. u kosmajskom kraju. Bio je prijeratni komunist, dva puta zatvaran, član najužeg vodstva KP nakon što je 1937. Josip Broz Tito odlukom Kominterne postao generalnim sekretarom KPJ. Prenosi Express.hr

Kao mlada komunistička aktivistica u omladinskoj organizaciji upoznala je godinu dana starijeg Slobodana Miloševića u prosincu 1958., kada su zajedno bili u odboru za školski doček Nove godine. U siječanju 1959. dobila je trojku iz povijesti, jedinu među samim peticama, te se nesretna žurila iz škole u knjižnicu da posudi “Antigonu”, knjigu koju je često čitala kako bi se utješila. On ju je toga hladnog dana pratio i tješio.

I rodila se ljubav. Analitičari su tvrdili da su, upravo jer su oboje bili iz razbijenih obitelji, počeli rano obiteljsku sigurnost tražiti – jedno u drugom. Vršnjaci su ih zvali “Romeo i Julija”. O toj ljubavi beogradski dnevnik Večernje novosti objavio je svjedočanstvo njihove nekadašnje susjede Bise Milićević: “Sjećam se kako su se on i Mirjana Marković uvijek sastajali u Jug Bogdanovoj ulici. Tada su se nosili žiponi, široke suknje. Njega su zvali Coba, a nju Baca.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.