Čuveni Čola nastupao je u to vrijeme s Lokicama na Brionima

Zdravko Čolić, jedan od najvećih pjevača s naših prostora, u intervjuu za ‘Nedeljnik’ ispričao je i jednu interesantnu anegdotu sa Titom.

Tad je čuveni Čola i dalje bio mlad i nastupao je na Brionima s Lokicama.

-Nije baš česta pojava bila to da vojnik pjeva Titu na Brionima. Nakon mjesec i podana u vojsci me zove ekipa iz Doma armije da pred Titom nastupim. Nastupili smo poslije njegovog novogodišnjeg govora – Lokice, djevojke u trikoima, i ja kratko podšišan i u uniformi. Tito nam je Novu godinu čestitamo svima. Pjevačica Sandra Kulijer iz Banjaluek ga je poljubila i ostavila namjerno na njegovom obrazu trag karmina, a zatim ga obrisala. A Tito joj kaže: ‘Navikao sam ja’. Meni je tad dobacio: ‘Vojniče, tebi je dobro, vojska na zaduženjima, a ti s djevojkama u trikoima i pjevaš.’ Ali tako se on zezao. Sve je to krajnje pozitivno bilo – izjavio je Zdravko Čolić.

Čola je maršalu nekoliko puta pjevao, a naročito pamti jedan svoj povratak iz Moskve koji se s Titovim poklopio.

-Zadesilo smo se slučajno zajedno. Tito je o svom putu pričao u Kinu, Sovjetski Savez i Koreju. Govorio je i o odnosu sa Brežnjevom. Kao neće ništa nama da fali, uvijek će nas neko braniti.. a zatim nam je njegov šef kabineta priša, Berislav Badurina i rekao nam: ‘Vi ste naši dobri građani, i niste čuli – sve što ste čuli’, priča Čola i prisjeća se trenutaka koje je doživio dok je bio u vojsci:

-Želio sam dobar vojnik biti. Bio sam minobacač, nišandžija, 82 milimetra. Želio sam pješadija biti zato što sam u dobroj spremi. Trebao sam u vojsci vezista biti kao ekonomista, ali sam vojni rok prolongirao, pa mi je preostalo onda da nišandžija MB budem. Jurio sam vezu da blizu Sarajeva budem, a to je Valjevo bilo. U vojsci sam imao opuštanje i najnormalniji vojnik sam bio. Ali nisam volio nikad da me tjeraju da pjevam. Ni dok sam klinac bio pa ispod prozora viču: ‘Ajde Čola’, a ja neću. Tako je i u vojsci bilo, pa sam dvije prekomande zato imao zato što sam ‘teško’ pjevao – kaže on.