Zaštite privatnost na Facebooku: Obavezno obrišite ovih pet stvari

2

Facebook zna mnogo više od vama od onoga što možete zamisliti.

Većina informacija koju objavite, od statusa preko fotografija pa sve do opštih podataka, može se zloupotrebiti.

Donosimo vam 5 stvari koje treba da obrišete sa Fejsbuka ako želite da vaša privatnost ne bude ugrožena.

1. Interesi

Ono što upišete kao vaš interes najvjerovatnije će iskoristiti oglašivači kako bi kreirali oglase namjenjene upravo vama. Fejsbuk će vam prikazivati stvari koje pretpostavlja da ćete lajkovati i na taj način steći sliku o vama.

2.Rođendan

Jako je lijepo kad dođe taj dan pa kad vam masa vaših prijatelja javno na zidu uputi čestitke. No, sve to ima i tamnu stranu. Informacija o vašem datumu rođenja može hakerima dati pristup vašem bankovnom računu i drugim osjetljivim stvarima. Stručnjaci savjetuju da informaciju o datumu rođenja na Fejsbuku jednostavno sakrijete.

3. Adresa

Svoju kućnu adresu vjerovatno nećete dati strancu, ali možda ćete to učiniti slučajno upišete li je na Fejsbuk profil. Ako ljudima želite reći gde se nalazite, učinite to preko privatnih poruka.

4. Radno mjesto i školovanje

Informacije o sadašnjem radnom mjestu kao i obrazovanju mogu biti korisne za pronalaženje posla. No, odavanje tih podataka ljudima olakšava pretragu informacija o vama preko Gugla i otkriva ono što možda i ne želite.

5. Stare objave koje vas sramote

Fejsbuk je star više od 10 godina i u tom je razdoblju doživio brojne promjene, a promjenili ste se i vi. Vjerovatno imate starih objava kojima se više ne ponosite. Obrišite ih.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.