VIDEO Nakon 100 godina u centru Beograda otvorena džamija

182

U centru Beograda, tačnije na Bulevaru Kralja Aleksandra otvorena je džamija, mesdžid u kojem će moći uživati svi vjernici, muslimani na prostoru Beograda i okoline.

Važnost postojanja ovakvog objekta je mnogostruka, a glavni razlog je što će od sada, nakon stotinu godina, vjernici imati mjesto na kojem će se, kako je kazao dr. Rešad ef. Plojović, moći napajati čistom i iskrenom vjerom, prenosi Rijaset IZ BiH na svojoj zvaničnoj stranici. Prenosi Saff.ba

Otvaranju novih prostorija prisustvovao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, šef kabineta Reisu-l-uleme IZ-e u BIH Rifat Fetić, narodni poslanici dr. Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović, državni sekretar Edin Zećirović i portparol SPP Edin Đerlek.

Kako je naglašeno, prepune prostorije šalju poruku muslimanima, ali i svim građanima u Beogradu i na teritoriji cijele Republike Srbije.

Predsjednik Mešihata je istakao da nakon džume otvaraju novu stranicu u poglavlju muslimana u Srbiji.

“Poslije više od stotinu godina Uzvišeni Allah smilovao se da mi budemo prva generacija koja će u centru grada boraviti u novoj Božijoj kući. Nadamo se da će ovo biti odskočna daska za otvaranje islamskog centra”, rekao je muftija Mevlud Dudić.

Novootvorena džamija posjeduje knjižaru i biblioteku.

”Ovdje u ovom džematu, u sjedištu Islamske zajednice, u sjedištu Mešihata, vjernici će se odmarati uz Allahovu knjigu. Ovo mjesto će biti mjesto jedinstva, a nikako razdvajanja. Mi svečano predajemo ove prostorije na korištenje vjernicima”, naglasio je Dudić.

Dr. Muamer Zukorlić poručio je da će ovo mjesto biti otvoreno, slobodno za sve pripadnike islama, da će predstavljati kuću svih ujedinjenih muslimana na jednom mjestu.

“Impresioniran sam onim što sam vidio”, kazao je, uz ostalo, šef Kancelarije reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, Rifat Fetić.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.