Turska napala Afrin sa 72 aviona, pogođeno 108 oružanih baza PYD/PKK-a, bombardiran i aerodrom koji koriste Amerikanci

0

Ofanziva “Maslinova grana”, koju su Oružane snage Republike Turske pokrenule danas protiv terorističkih elemenata PYD/PKK i ISIS u regiji Afrin, na sjeveru Sirije, nastavlja se prema ranije utvrđenom planu, saopćeno je iz Generalštaba Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Generalštba je poručeno da je cilj ofanzive “Maslinova grana” uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti na turskim granicama i regiji, odnosno neutraliziranje terorista pripadnika PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, kako bi prijateljski i bratski narod u regiji oslobodili od njihovog pritiska i nasilja.

Također je poručeno kako je “Maslinova grana“ u Afrinu pokrenuta u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014). Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samodbranu”. Ofanziva se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Turska vojska je do sada u najmanje sedam regija uništila 108 od 113 predviđenih položaja PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, uništena su skloništa i skladišta terorista. Svi ubijeni i ranjeni u bolnicama su članovi terorističke organizacije PYD/PKK.

Potvrđeno je kako su se 72 turska vojna aviona, koji su učestvovali u ofanzivi, vratili u bazu.

Podvučeno je kako su samo teroristi cilj operacije u Siriji, a preduzete su sve mjere kako civili ne bi bili ugroženi.

Turska vojna avijacija je bombardovala i aerodrom Minig na sjevero-zapadu Sirije, koji su Sjedinjene Američke Države koristile za isporučivanje naoružanja kurdskim oružanim formacijama, saopštio je list Hurijet pozivajući se na vojne izvore.
Navedeno je da je aerodrom Minig bio među 113 ciljeva koji su označeni za napade tokom turske vojne operacije „Maslinova grančica“ u sirijskom Afrinu.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.