TURCI PRIJETE GRČKOJ: Preletit ćemo Egejsko more kao metak da vas opet naučimo historiji!

1

Strahovi oko stabilnosti u regionu Egejskog mora i istočnog Mediterana oživjeli su nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio mogućnost referendum o članstvu Turske u EU i izjave grčkog ministra odbrane da je “zemlja spremna na bilo kakvu vrstu provokacije”.

Odnosi Ankare sa Evropom već su bili zategnuti zbog referenduma o Erdoganovim predsjedničkim ovlaštenjima kao i oštre retorike turskog predsjednika koji je u nekoliko navrata prijetio Zapadu, ne samo otvaranjem granica za stotine hiljada migranata u Turskoj koji čekaju da nastave put ka Evropi, već i pozivanjem turske dijaspore na Starom kontinentu da “rađaju petoro djece” i navodima da “nijedan Evropljanin neće šetati bezbjedno”.

“Imamo 16. aprila referendum. Nakon toga možda održimo još jedan u maniru Brexita, povodom pregovora sa EU. Bez obzira na to šta naš narod odluči, mi ćemo se povinovati. Trebalo bi da znaju da naše strpljenje, koje određene evropske zemlje svojim stavom stalno testiraju, ima svoje granice”, rekao je Erdogan. Prenosi TBT.ba

Istovremeno, u Grčkoj je proslavljen Dan nezavisnosti, odnosno 196 godina slobode od otomanske Turske. Na vojnoj paradi kojom je obilježen nacionalni praznik, ministar odbrane Panos Kamenos je izjavio: “Grčke oružane snage spremne su da odgovore na bilo kakvu provokaciju. Spremni smo jer se tako brani mir”.

Iako saveznici u okviru NATO, Grci i Turci sukobili su se oko Kipra 1974, a 1996. godine umalo je izbio novi rat, ovog puta oko nenaseljenih ostrva u Egejskom moru. Upravo oko ove oblasti, retorika je najdrastičnije zaoštrena.

Nakon što je Atina odbila da izruči Ankari prebjegle oficire koji su učestvovali u neuspjelom pokušaju vojnog puča, neprijateljstvo dvije zemlje svakodnevno se ispoljava upadima turskih aviona i brodova u grčki vazdušni prostor, odnosno teritorijalne vode. Klimav sporazum EU i Turske o migrantima samo je doprinio napetosti.

S obzirom da su Erdoganu potrebni glasovi nacionalista kako bi dobio proširenje ovlaštenja na referendumu, turski predsjednik je otišao toliko daleko da stavi znak pitanja nad Lozanski mir kojim je izvršena demarkacija granica dviju zemalja.

Vođa opozicione nacionalističke strane Devlet Bahčeli otišao je još dalje, navevši kako je nekoliko grčkih ostrva zapravo pod okupacijom, nakon što je Kamenos posjetio ostrvo Oinus u blizini turske obale.

“Neko mora da objasni ovom razmaženom derištu da ne testira naše strpljenje. Ako Grci žele opet da ih pošaljemo u more, ako žele da ih gonimo, dobrodošli su, turska armija je spremna. Neko mora da objasni grčkoj vladi šta se dogodilo 1922. Ako im niko ne objasni, mi možemo kao metak da pređemo Egejsko more i ponovo ih podučimo historiju”, rekao je Bahčeli.

S obzirom na sve oštriju retoriku, ono što najviše brine grčke zvaničnike jeste šta će se dogoditi kad se Ankara još više udalji od Zapada. Za Atinu to može značiti katastrofu.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.