Sve što niste znali o slanini: Ove stvari će vas iznenaditi, a možda i razočarati

0

Jedenje svinjetine među srbima je nacionalni ponos. Važi pravilo da nisi pravi Srbin ako ne jedeš svinjetinu. Međutim, istina je sasvim drugačija, da li ste znali da srpski preci uopšte nisu jeli svinjetinu.

Naime, sve do sredine XIV vijeka, odnosno do početka prodora Turaka na Balkansko poluostrvo, u našem narodu je omiljeno meso na trpezi bila teletina i ovčetina.

Ovako nam Bog poručuje- Jahve reče Mojsiju i Aronu: “Ovako kažite Izraelcima: Ovo su životinje koje između svih četveronožaca na zemlji možete jesti: svaku koja ima papke, ali papke rzdvojene i koja preživa možete jesti. Ali ove iako preživaju i papke imaju, ne smije jesti, devu jer iako preživa razdvojena papka nema, za vas je nečista, svisca jer lako preživa, razdvojena kapka nema- za vas je nečist, arnebeta iako preživa, razdvojena papka nema za vas je nečist. A svinja iako ima papak, to je papak razdvojen, ne preživa, za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati, za vas su one nečiste, piše u Bibliji Levitski zakon 11:7, 8.

To je odredba koja se odmori na ptice i sva živa bića što se u vodi kreću i na sve stvorove koji po zemlji gmižu. Svrha joj je da se razlikuje nečisto od čistoga životinja koja se može jesti od životinja koja se ne smije jesti.

Oni koji čitaju i tumače Bibliju znaj uda je svinja prljava i da je jedina koja stalno jede u blatu, jede šta stigne i treba je izbjegavati. Ipak, ne može da se ne pomene srpska crkva koja očigledno daje prednost običaju nad vjerom. Sudeći po ovom citatu iz Biblije svinjetina je strogo zabranjena, zašto je onda jedete?

ZBOG ČEGA SRBI JEDU SVINJETINU AKO IM JE BIBLIJOM STROGO ZABRENJENA, ODGOVORE PIŠITE U KOMENTAR?

Komentari su onemogućeni.