Studenti ne priznaju Vučića: Održan i drugi protest u Beogradu

171

Drugi po redu protest studenata počeo je u 18 časova ispred Skupštine Srbije. Studentima su se pridružili i stariji građani, a podršku su im pružili i opozicioni predsjednički kandidati. Uporedo se održavaju i protesti u Novom Sadu i Nišu.

Studenti koji tvrde da su se samoorganizovali na ulice su izašli jer su nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić. Prošetali su od skupštine do Trga Republike, a potom do Terazija gdje su se na kratko zaustavili ispred redakcije dnevnog lista Informer. Građani su se zaustavili na kratko i ispred Vlade Srbije i mogu se čuti povici “ostavke, ostavke”, “pokrali ste izbore”.

Na društvenim mrežama uputili su apel učesnicima da budu “dostojanstveni i nenasilni”. Okupljenima se, kao i jučer, niko nije obratio. Nose se protestne parole.

Među studentima „kruži” umnožen tekst proglasa, u kojem se predsjednik Srbije poziva da „preduzme mjere za spašavanje države”. Navodi se da polovina građana koja nije glasala na predsjedničkim izborima ima pravo da traži od „predsjednika države da reaguje u skladu sa zakletvom” i da „poništi protekle izbore za predsjednika Srbije”, i da se organizuju novi.

“Mi smo ti koji koristimo Ustavom garantovana prava. Nemojte sa sobom nositi bilo kakve predmete koji mogu da posluže za gađanje policije i institucija pored kojih prolazimo, koji mogu da izazovu bilo kakve povrede”, navodi se u apelu na Facebook eventu.

Na Facebooku su učesnici protesta zamoljeni da ne omalovažaju, gađaju i vrijeđaju policajce, kao i da ne reaguju na provokacije.

“Spomen-pano sa kosovskim žrtvama nemojte dirati. Nikako ga nemojte cijepati ili uništavati. Ukoliko primijetite da to neko radi, odmah ga prijavite. Mi smo se okupili drugim povodom, imamo druge ideje i ciljeve. Kosovsko stradanje je i naše. Mi to poštujemo”, napisali su organizatori.

Danas se protestvovalo i u Čačku, gdje se okupilo više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata. I oni su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog rezultata predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio aktuelni premijer Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Njima su se pridružili i brojni profesori srednjih škola, kao i građani koji su zajedno sa njima demonstrirali na gradskom trgu i nakon toga išli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.