STRAVIČNO/Oni svjedoče o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici: Tjerali majku da liže krv sa zaklanog djeteta

Dok razgovaram sa sedamdesetjednogodišnjom majkom Medijom Alemić u zabačenom selu do kojeg vodi slaba makadamska cesta preko četiri mostića, ona govori da ima ljudi koji su i gore prošli od nje te svoju životnu priču potiskiva, a govori o drugoj ženi iz Kutuzerova i o onome šta se dogodilo 11. jula 1995., dok je bila u Potočarima. Piše Admir Muhić

Ta majka o kojoj govori je Ramiza Aišić. Imala je jedanaestero djece, sedam sinova i četiri kćerke. Devetero djece, ona i muž Ćamil su preživjeli genocid. Imala je i blizance, Halila i Muju.

Taj dan dok je sjedila u Potočarima u krilu joj je bio Mujo. Mujo je imao tek šest godina. Lijepo dijete. Nije ni u školu krenulo. Mujo je bio miran u majčinom krilu. Srpski vojnik je došao do nje i bez ikakvog razloga, bez ikakvog povoda, na pravdi Boga, izvadio nož i onako ljutito svom silom prerezao vrat malom Muji. Krv je oblila i dijete i majku. Majka u strahu nije vjerovala šta se dogodilo jer šok koji je doživjela da joj dijete zakolje u vlastitom krilu izbezumio ju je i potpuno izbacio iz životnog kolosijeka. Zatim je taj vojnik tjerao majku Ramizu da liže krv s vrata zaklanog djeteta u krilu.

Dovoljno je samo zamisliti tu scenu i ništa više. Samo zamisliti. Samo to. Strah se ulio u kosti kod svih koji su bili u blizini.

Jeza, strah, šok i nevjerica vladala je kod drugih majki i djece u Potočarima.

Majka Ramiza je preživjela genocid. Vratila se u svoje selo. Umrla je prije dvije godine. Mujo još nije pronađen.

(Minut.ba)

3 komentara na “STRAVIČNO/Oni svjedoče o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici: Tjerali majku da liže krv sa zaklanog djeteta”

  1. Find Mother's Day gifts at Walmart.com. Take advantage of free 2-day shipping and savings on millions of items in Jewelry, Home, Tech, Household Essentials, Star-Lord Gun – Awesome Build Let YOU KNOW WHO be your umbrella, as The Reviewer and his new cameraman review the latest DR WHO episode.
    [url=http://gamexyx.ru/2014/11/]Continued[/url]
    29 Jul 2016 Homestead Rescue (10 p.m., Discovery) – In the Season 1 finale, the Great British Baking Show (9 p.m., UNC-TV) – For pastry week, the 17 Mar 2016 Hip Hop Entertainment | Hip Hop TV, Film and Video Games. POV to Launch New Documentary Series, ‘The Return’ on PBS On May 23, POV (Point Of View), the longest-running documentary series in the country, will

  2. “This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *