STOLAC: Otvorena sva birališta, izbori protiču u najboljem redu

8

Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i općinsko vijeće u općini Stolac započeli su jutros u sedam sati.
– Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme i bez ikakvih incidenata – potvrdio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Jozo Matić.

Na izborima u Stocu otvoreno je 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok će se o novom načelniku odlučivati između aktualnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra 2016. godine zbog fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, a zbog svega je intervenirala i policija koja je podnijela kaznene prijave protiv nekih od sudionika izgreda.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) poništilo je izbore i kaznilo skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznilo kandidate i njihove političke stranke.

Bošnjaci tako na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika općine, stoga su iz “Inicijative za Stolac” najavili kako će bojkotirati današnje izbore jer smatraju kako nemaju za koga glasovati.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledaju službenici SIP-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, dok MUP Hercegovačko-neretvanske županije prati stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.