Šta donosi novi zakon o duhanskim proizvodima: Nema više “Light-a”, ali ima ogromnih kazni

1

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i Federalnom parlamentu uputila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– Ovaj je Nacrt u skladu sa svim pozitivnim propisima Evropske unije i nadamo se da će proći svu potrebnu proceduru u Parlamentu FBiH – izjavio je na konferenciji za novinare federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

 

On je podsjetio kako je BiH potpisnica okvirne konvencije o kontroli duhana, a čl. 8. spomenute konvencije, zemlje potpisnice se obvezuju da poduzmu zakonske, administrativne i izvršne mjere za zaštitu zdravlja i stanovništva.

S obzirom da Nacrt zakona sadrži zabranu pušenja na javnim mjestima, Mandić je kazao kako očekuje da će oko toga biti polemike, kao i javne rasprave, ali kako svi argumenti govore da je ovaj zakon neophodno donijeti.

– Iskustva koja smo mi uspjeli vidjeti govore da nije došlo do smanjenja posjete u ugostiteljskim objektima, odnosno smanjenja prometa – kazao je Mandić, istaknuvši kako je ovaj zakon višestruko koristan, prvenstveno jer vodi računa o zdravlju stanovništva, što je i obveza ministarstva.

Inače, kako su saopštili iz Vlade FBiH, ovaj zakon uređuje mjere zabrane i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promocije i sponzoriranja, zatim sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom Zakona.

Zakonom se zabranjuje uporaba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Provedbu zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno.

U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: “Zabranjeno pušenje”, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je kontaktirati nadležni organ.

Kao iznimka, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

U saopštenju se na vodi kako zakon zabranjuje proizvodnju i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset mg katrana, jedan mg nikotina i deset mg ugljen monoksida po jednoj cigareti. Zabrana se odnosi i na duhanske proizvode koji sadrže aditive i arome. Svi duhanski prozvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije BiH, obvezno moraju biti testirani, a troškove snosi uvoznik, odnosno proizvođač.

Svako pojedinačno pakiranje duhanskog proizvoda mora sadržavati Jedinstvenu identifikacijsku oznaku i zdravstvena upozorenja na jezicima u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini. Na zbirnim i pojedinačnim pakiranjima je zabranjeno korištenje termina kao što su “light”, “super light”, “ultra light” i sličnih.

Sve ove odredbe važe i za elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje u svim oblicima.

Zakon propisuje zabranu izravnog ili neizravnog oglašavanja, sponzoriranja i na bilo koji način promicanja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oni ne smiju biti postavljeni ili vidljivi u trgovinskim objektima, osim prilikom same prodaje, ni izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu.

Zabranjeno je, također, ove proizvode prodavati putem automata, s polica supermarketa prodavnica u kojim kupci mogu slobodno uzeti robu, kod uličnih prodavača i na improviziranim nelegalnim mjestima prodaje, zatim putem interneta, u objektima i dvorištima zdravstvenih objekata i dvorišta za športske i kulturne aktivnosti, te u objektima koji su od ulaznih vrata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova udaljeni u radijusu manje od 100 metara.

Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina i oznaka o toj zabrani mora biti postavljena na svim prodajnim mjestima.

Nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su, u suradnji s kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, obvezna u nastavne programe za osnovnu i srednju školu uključiti temu o štetnosti pušenja za zdravlje.

Vlada FBiH donosi, za petogodišnje razdoblje, Strategijski, multisektorski program za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a provode ga nadležna federalna ministarstva i druge institucije, zavodi, ustanove i organizacije.

Vlada, također, imenuje jedanaestočlano međuresorno Federalno povjerenstvo za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koje, uz ostalo, predlaže programe odvikavanja od pušenja i prati provedbu Strategijskog programa.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava i kantonalni organi za inspekcijske poslove, kao i nadležna ministarstva unutrašnjih poslova.

Kad je riječ o kaznenim sankcijama za kršenje ili neprovedbu Zakona, novčane kazne su u rasponu od 250 do 15.000 maraka, priopćili su iz Vlade FBiH.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.