Srpska propaganda: Pravi Valter je zapravo četnički oficir

1

Nakon što je nedavno RTRS-ov “tim za reviziju historije“ pokušao ubijediti javnost da su 5. aprila 1992. učenici Srednje policijske škole na Vracama napali nedužne srpske specijalne jedinice, novim prilogom vrše pohod i na fakte iz doba Drugog svjetskog rata i Jugoslavije.

Na meti im je ovog puta lik Valtera iz kultnog filma Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”. Da su milioni gledatelja u Evropi, te milijarde gledatelja u Kini, bile žrtve pogrešno interpretirane historije pokušao je dokazati novinar RTRS-a. Po sagovornika je otišao u Beograd.

Bojan Dimitrijević, saradnik Instituta za savremenu historiju u Beogradu, predstavio je tezu po kojoj je legendarni film snimljen na osnovu akcija Žarka Todorovića Valtera, obavještajnog majora Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO), koji je bio pod direktnom komandom četničkog generala Draže Mihailovića. JVO je bila vojna formacija, oformljena povezivanjem četničkih jedinica širom okupirane Jugoslavije ukazom kralja Petra II 1942. godine.

Vladimir Perić Valter, koji je kao partizanski obavještajac djelovao u Sarajevu, nanoseći nacističkim i ustaškim snagama gubitke, za RTRS je nebitan lik i njegove akcije i borba su preuveličani. On, kako izvještava banjalučki novinar, ni do koljena nije beogradskom Valteru, po čijim je legendarnim akcijama i snimljen film Valter brani Sarajevo, tvrdi banjalučka televizija. Prenosi Faktor

Nije bilo dovoljno ni što je pravi sarajevski Valter prethodno iskazao velike zasluge radom u Majevičkom odredu Narodnooslobodilačkog pokreta, što je tokom obavještajnog rada u Tuzli izvršavao sve zadatke te kao kruna uspjeha dolazi u glavni grad BiH.

U Sarajevu postaje sekretar Mjesnog komiteta Partije. Kao iskusan borac i dobar poznavalac prilika u gradu Sarajevu, čini mnogo na oživljavanju ilegalnog pokreta. Daje značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva. Organizuje mrežu partizanske obavještajne službe. U nekoliko navrata, specijalna policija nacističkog i ustaškog režima pokušava otkriti i uništiti ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini, ali to im osim u rijetkim slučajevima, ne polazi za rukom.

Hrabar, inteligentan, pronicljiv i sposoban borac, Valter je bio uvijek korak ispred neprijatelja. Gotovo do kraja rata – 6. aprila 1945. godine, na čelu je svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu. Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada. Sa grupom boraca čuva električnu centralu, koju su ustaše htjele uništiti prilikom povlačenja. U ovim borbama, minobacačka granata prekida životni put Vladimira Perića Valtera. Vladimir Perić je za narodnog heroja Jugoslavije proglašen 24. jula 1953. godine.

Borba koju je pokazao poslužila je kao inspiracija legendardnom redatelju Hajrudinu Šibi Krvavcu da snimi film “Valter brani Sarajevo”, koji je ušao u historiju. Sramotni prilog RTRS-a, kojim nipodoštavaju partizana Vladimira Perića Valtera, a veličaju četnika Žarka Todorovića Valtera, dokaz je da historija za pojedince nisu činjenice, već proizvoljne konstatacije korisne za dnevno-političke obračune.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.