Smrtonosna pećina na Tajlandu prvi život odnijela: Udavio se ronilac koji je zarobljenim dječacima pomagao (VIDEO UŽIVO)

0

Saman Kunan, tajlandski ronilac koji je u operaciji spasavanja 12 dječaka i njihovog trenera volontirao, umro je zbog manjka zraka dok se pokušavao vratiti u komandni centar duboko pod zemljom, izjavio je Čiang Rai Pasakorn Bonjalak, zamjenik guvernera.

Komandni centar smješten je 2 kilometra unutar pećine, gdje su gotovo dvije sedmice zarobljeni mladi fudbalski tim i njihov trener.

Kunan koji je u 30-im godinama bio, vraćao se nakon isporuke boca sa kiseonikom do pećine gdje su dječaci, kad je – dok je pod vodom bio – ostao bez zraka.

-Uvijek je ronjenje puno rizika, izjavio je šef mornarice.

-Možda je pao u nesvijest, a zatim se i udavio, ali moramo obdukciju sačekati, dodaje.

Riječ je o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je svijest izgubio dok je iz pećinskog kompleksa izlazio, u koji je boce sa zrakom dostavljao.

-Zadatak mu je bio da boce sa kiseonikom isporuči. Za sebe nije dovoljno kiseonika imao dok se vraćao, izjavio je jedan tajlandski službenik i dodao da je riječ o čovjeku koji je nekad u mornarici radio a sad se akciji spašavanja priključio.

-Teško je u pećini. Udavio se na putu iz pećine. Kolega mu je pokušao prvu pomoć pružiti ali nije uspio. Pokušali smo ponovo kad smo ga izvukli da mu prvu pomoć pružimo, ali nije reagovao, a potom smo ga u bolnicu prebacili, izjavio je Arpakom Jukongku – komandir tajlandskih mornaričkih foka.

Dodaje i da će se nastaviti operacija spasavanja.

Hiljadu osoba uključeno je u akciju spasavanja dječaka, a među njima su volonteri, vojno osoblje i ronioci.

Zvaničnici kažu i da ih zabrinjava to što se smanjuje nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se nalaze dječaci.

Dječaci su za sada u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se lijekovi i hrana dostavljaju.

Komentari su onemogućeni.