Volio bih da nisam u pravu, ali mi se čini da se u našem susjedstvu na scenu vraćaju političke snage koje su i izazvale sukobe koji su se kasnije prelili i na Bosnu i Hercegovinu. Vidimo kako te politike pokušavaju u miru postići one ciljeve koje nisu mogle u ratu. Čak su nerijetko to i isti akteri. A davno su ljudi rekli da preko istih aktera nema novih politika. Nažalost, svi oni koji misle da će podrškom samo jednoj političkoj opciji pomoći Bosni i Hercegovini iz neznanja ili namjerno čine više štete nego koristi, kaže reis Husein ef. Kavazović u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Odgovarajući na pitanje ašto nas sve češće pominju kao crnu rupu Balkana, reis je rekao:
– Iako je ovo primarno političko pitanje kojim vjerske zajednice pa ni Islamska zajednica ne bi trebalo da se posebno bave, evropske integracije su za nas bitne zbog realizacije ideje o ujedinjenoj Evropi u kojoj su svakom građaninu zagarantovana njegova ljudska, vjerska, individualna i kolektivna prava. Voljeli bismo da vidimo više saradnje država regiona i naroda na putu evropskih integracija. Prije ili kasnije ćemo svi i u Evropi i na Balkanu shvatiti da ili će nam svima biti dobro ili neće nikome i da tuđi dobitak nije neminovno naš gubitak.

Reis-efendija, bliži se 11. juli. Kako će biti obilježen?
– Mi kao Islamska zajednica već neko vrijeme organizujemo samo vjerski dio komemoracije u Potočarima. Ove godine ćemo postaviti izložbu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci o porukama koje bi svi trebali naučiti iz srebreničke tragedije. Izložba slikovito govori o razmjerama zločina i tome kako je on pripreman, izvršen, kako se negira i koje su posljedice toga.

Prošle godine smo sa zvaničnicima Evropskog parlamenta razgovarali o mogućnosti postavljanja ove izložbe u prostoru Parlamenta. Na našu žalost, pred samo postavljanje od ideje se odustalo. Rekli su nam da je u postavci bilo previše lobanja. Žalosno je da su te lobanje neki tek sada primijetili.

Bez obzira na sve mi ćemo i dalje nastojati da se ova izložba ipak postavi u Bruxellesu jer njene poruke nisu bitne samo nama.

Izvor: Oslobodjenje.ba