Već 32. Godinu zaredom u Samoboru će se održati  tradicionalna međunarodna Samoborska Salamijada .Priredba je to koja njeguje tradiciju i izvornost.Na svakoj Salamijadi predstavi se nekoliko stotina uzoraka salama. U sklopu organizacije djeluje i udruga “Zlatna Šajba “ .Udruga koja radi na očuvanju tradicije i običaja Samoborskog kraja .Ali nisu organizatori usmjereni samo na to ističe glasnogovornik udruge “Zlatna Šajba “Raškaj Dominik .

Navodi da pored tradicije i običaja ,cilj ove velike manifestacije također je i spajanje novih prijateljstava i druženja sa susjednim zemljama kako u Europi tako i na Balkanu .

Raškaj: Naši stalni natjecatelji i gosti su iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Austrije, a od ove godine i zvanično i iz Bosne I Hercegovine s održanom prvom salamijada u Tomislavgradu. Ali i domaćini u Šidu ,Pečuhu ,Novom Sadu,Tomislavgradu ,Turiji ,Sevnici i brojnim drugim Salamijadama  .Dakle bitno nam je pored svega približiti ljude na druženja i razmjenu kulinarskih i gastronomskih iskustava .
Dakle oni dolaze nama na manifestacije ,a onda mi idemo u goste njima .


Salame prosuđuje ocjenjivačka komisija ,koja na osnovu utvrđenih kriterija iznjedrenih iz dugogodišnjeg  znanja  i iskustva naših starih,ocjenjuje njihovu kvalitetu.

Predsjednik udruge “Zlatna Šajba” dr.sc Dubravko Viduč navodi da prije tridesetak godina dogodilo mnogo toga sto nas je obogatilo ali i rastužilo ,živjeli smo u drugoj državi ,u posve drugačijem političkom ,gospodarskom i društveno okruženju .A onda se raspala stara i stvorena je nova država ,dogodio se rat i živjeli smo u vrijeme velike boli i tuge ,rasla je mržnja ,gorak je to bio osjećaj .Gospodarstvo se je mijenjalo ,ali sve to vrijeme mi smo trajali i nismo posustajali .Sve nas povezala je ljubav prema tradiciji ,običajima i hobiju koji smo naslijedili od svojih predaka.I evo dan danas tu tradiciju prijateljstva ,ljubavi i običaja čuvamo i prenosimo i na mlade .

Na svečanoj večeri  proglašenja pobjednika prisustvuju brojni uzvanici iz svijeta politike ali i ambasadori zemalja natjecatelja .Političke nesuglasice i razmirice koje se dešavaju na Samoborskoj Salamijadi ostave se po strani . A nastupa druženje i veselje .

Raskaj:Ovim putem želim pozvati sve ljubitelje salame i sudžuke da svoje mesne proizvode prijave na natjecanje koje će biti podijeljeno u kategorije .Pripremljenije su brojne vrijedne nagrade za najbolje ocijenjene .

PREDAJA SALAMA ZA NATJECANJE:
Termini: 5. i 6. travnja 2019. (petak i subota) od 10 do 17 sati
Mjesto : Trg kralja Tomislava, Samobor
OCJENJIVANJE SALAMA : 7. travnja 2019.
A svečana večer održavanja: 13.04.2019.
Mjesto: Sportska dvorana, A. Hebranga 26A,  u 20 sati