Pogledajte šta je ostalo od nekada najvećeg grada na svijetu

1

Na kamenom posutim obalama rijeke Tungabadra, u indijskoj državi Karnataka, leže ruševine Hampija, nekadašnje prijestonice carstva Vidžajanagara. Od 1336. godine, do njegovog pada pod naletom muslimanskih osvajača sa sjevera 1565, tu je ležala prestonica južnog indijskog carstva. Prema procjenama arheologa, tokom vrhunca grada, koji je trajao oko 200 godina, u njemu je živjelo oko 250.000 ljudi, što ga čini svojevremeno najvećim gradom na svijetu.

Nalazište u Hampiju je dom bezbrojnim arhitektonskim čudima. Kao i u drugim drevnim, napuštenim gradovima poput Palmire ili Teotihuakana, moguće je prošetati niz travom obrasle ulice, od zgrade do zgrade, i zamišljati sjajnu metropolu kakva je Hampi nekada bio.
Međutim, dok šeta ovim čuvenim ruševinama, čovjek mora da zna da je prije samo 500 godina (u bliskoj prošlosti, arheološki govoreći) ova metropola bila veća od Rima, Bagdada i Istanbula.
Stil arhitekture carstva Vidžajanagara kombinuje islamske uticaje popularane u sjevernoj Indiji, sa istočnijim umjetničkim elementima, stvarajući novi, jedinstveni prelaz koji arheolozi zovu indo-saracenski stil.
Njega obilježavaju prekrasne geometrijske šare i iskoraci u statici građevina koje su donijeli islamski projektanti, ali i prelijepo isklesane statue hinduističkih bogova i drugih mitoloških figura.
Pored veličanstvenog hrama Virupakša, sastavljenog od sukcesivno smanjujućih spratova, građenih tako da, gledajući odozdo, zgrada izgleda kao da se proteže nepregledno visoko, postoji nekoliko fascinantnih građevina koje ne smijete propustiti, uključujući Lotus Mahal, geometrijski zamršeni stepenasti rezervoar, i statuu kočija koje vuku slonovi. Obratite pažnju i na okomite obale nabujale rijeke, ukrašene izuzetno velikim kamenjem postavljenim s nevjerovatnom preciznošću.

Hampi je stavljen pod zaštitu UNESKO-a 1986. godine.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.