Opasne sekte haraju Balkanom: Djeca napuštaju domove, pojedine tjeraju i na samoubistvo

2

Sada znam da u toj sekti radi kao rob, za 100 eura džeparca, nema ni zdravstveno osiguranje, uzeli su mu pasoš. Mojem su sinu isprali mozak i ja ga ne mogu vratiti – ovako zvuči priča jedne od hrvatskih majki koje nisu uspjele izvući svoje dijete iz vjerske sekte, a u Hrvatskoj ih djeluje čak 800!

Kako piše Express, ova majka ispričala je da je sinu bilo 14 godina kada je otišao na nekakvo predavanje o jogi. Potom se počeo povlačiti u sebe, a roditeljski dom je napustio kada je postao punoljetan. Otiša je u Italiju, poslavši majci poruku da se nikada neće vratiti jer ima novu porodicu.

Stručnjaci kažu da među ovim sektama postoje i one koje su veoma opasne i destruktivne u tolikoj mjeri da mlade tjeraju i na samoubistvo. Oni koji su imali doticaja sa sektama tvrde da je mnogima u interesu da vjeruju kako sekte ne postoje, te da je to najveća zabluda modernog društva.

U većini je slučajeva riječ o skupini nadobudnih adolescenata koji žele biti drugačiji i svojim pijančevanjem ili smiješnim ritualima nikome ne štete. No u rukama poremećenih pojedinaca, priča više nije bezazlena. Velike svjetske sekte svoje ogranke imaju i u Hrvatskoj. Nerijetko iskoriste neki bezazlen pojam ili aktivnost poput joge, a rijetki shvate da se iza toga krije nešto sasvim drugo, opasnije.

Velik problem su i one sekte koje svoje članove vode u inozemstvo gdje služe kao roblje. Velik je problem i činjenica da policija ne može poduzeti ništa ako se sekti priključio punoljetan mladi čovjek koji tvrdi da je to njegov izbor. Takva je priča jedne gospođe iz Zagreba. Njen je sin s prvim danom punoljetnosti otišao živjeti u komunu u inozemstvu.

– Ondje se, prema njihovim običajima, vjenčao sa ženom iz Engleske koja je od njega starija 13 godina. Isprali su mu mozak jer on ne zna za odgovornost prema sebi ni prema drugima. On ne živi u stvarnosti. Bila sam šokirana njegovom odlukom da bira takvo postojanje, ali ja kao roditelj ne mogu živjeti njegov život – kaže i dodaje da je slučaj prijavila policiji, ali ništa nije uspjela postići.

U SAD-u su njihovog gurua, Amerikanca ruskog porijekla Donalda Waltersa ili kako se sam prozvao Swamija Kriyanandua osudili jer je članove sljedbe seksualno iskorištavao. No, pobjegao je iz SAD-a i počeo otvarati središta krija joge po Evropi.

Jedan od rijetkih koji je javno govorio o tome kako se izvukao iz sekte i šta je ondje radio dok je bio član, mladić je koji opisuje kako je crna misa trajala manje od pola sata. Vodio ju je “svećenik”, koji je i autor crne knjige iz koje je čitao samo njemu razumljive riječi.

– Oko nas bile su svijeće, a pred nama neko postolje, kao oltar. Svako je trebao dati dio sebe, kako bi se spalilo u posudici. Bio je to prinos demonu, u biti Sotoni, kojega smo prizivali kako bismo uspjeli ostvariti nešto u životu. Ostali su se zarezali i dali krv, a ja dio kose – prisjećao se mladić u jednom od intervjua.

Otvoreno je progovorio o svojim iskustvima koje je stekao kao član sotonističke sekte Crna zora kojoj je pristupio kada mu je bilo 16 godina. Tada je bio slaba zdravlja te je popustio u školi, pa su ga prijatelji, već iskusniji članovi, namjerno uvukli u svoj krug sektaštva. Konačni im je cilj bio natjerati ga da se ubije.

Iskustva s članovima sekti bilo je i u pedijatrijskim ordinacijama.

– Na jednoj sam 12-godišnjoj djevojčici tokom pregleda opazila tetoviranu crnu ružu na leđima, okrenutu naopako. Kad sam na to upozorila majku, osupnula me njena ravnodušna reakcija: ‘Da, pa šta sad?’ – ispričala je svoja iskustva penzionisana pedijatrica. Radila je u bolnici i imala nekoliko desetaka slučajeva gdje su djeca direktno bila žrtve roditeljskih sektaških uvjerenja.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.