Njemačka uvodi vinjete: Za domaće vozače godišnja, za strance desetodnevna

3

Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je izmijenjeni prijedlog zakona o cestarinama za osobna vozila u Njemačkoj, koji je izmijenjen nakon što je njemačka vlada uvažila primjedbe Evropske komisije.

“Mi napokon obezbjeđujemo više pravednosti na našim autocestama”, rekao je ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unije CSU) predstavljajući zakon u Bundestagu. Prenosi HINA

Za domaće vozače godišnja vinjeta, za strance desetodnevna

Radi se o izmijenjenom obliku zakona koji je promijenjen nakon primjedbi Evropske komisije po kojima je zakon u prvotnom obliku djelovao diskriminirajuće prema ostalim građanima Evropske unije.

Nakon toga je zakon promijenjen na način da strancima omogućuje kupnju povoljnijih vinjeta. Cijena vinjeta ovisit će o količini ispušnih emisija automobila.

Za strana vozila cijene vinjeta za 10-dnevno korištenje koštat će od 2,50 do 25 eura.

Za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta od 67 do 130 eura, ovisno o količini štetnih ispušnih plinova. No vozačima vozila registriranih u Njemačkoj puni iznos za cestarinu bit će kompenziran smanjenjem poreza na osobna vozila u istom iznosu.

Reakcija njemačkih susjeda

Ovo pravilo izazvalo je reakcije njemačkih susjeda koji su, predvođeni Austrijom, iznova u petak najavili tužbu pred Evropskim sudom, tvrdeći da zakon o cestarini jasno diskriminira vozače iz ostalih zemalja Evropske unije.

Austrijski ministar prometa Joerg Lerchfeld pozvao je u petak dom saveznih pokrajina Bundesrat da zaustavi zakon.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.