Najmlađi novinar u BiH: Zbog čega je zavolio taj posao

0

Zahvaljujući internetu i mnoštvu online medija, mnogi smatraju kako je klasično novinarstvo na izdisaju. Mlade generacije novinara se se uglavnom služe copy-paste principom, a u vrijeme društvenih mreža, novinar može da bude bilo ko…

Ipak, u moru medijskog sivila, iz Kalesijskog naselja Miljanovci dolazi tračak nade za bolje novinarstvo. Iako ima samo 15 godina, Asmir Mešanović na lokalnoj novinarskoj sceni laganim, ali sigurnim koracima gradi svoje ime u medijskom prostoru kroz razne članke i reportaže.

Kako su nastali tvoji prvi novinarski koraci?

Prvi koraci novinarstva su krenuli sa školskom novinarskom i video sekcijom, te pisanje izvještaja sa priredbi i školskih sportskih turnira.

Zbog čega baš novinarstvo?

Još kao dijete sam se počeo zanimati za kameru i snimanje, jer sam imao daidžu koji je radio kao kamerman na RTVTK, pa je često kući donosio kameru i pokazivao mi njene funkcije i šta sve može. Od tada je nastala moja želja za snimanje televizijskih priloga i raznim reportažama.

Jednom kada stasaš u profesionalnog novinara, za koji medij bi volio da radiš?

Jako cijenim Al Jazzaeru i smatram da su najprofesionalniji što se tiče izvještavanja, jer detaljno obrazlože i uzmu više strana u obzir. Redovno pratim njihove dokumentarce, kao i emisije Al Jazzera svijet, Sportski Magazin, Priče sa istoka itd…

Koje su tvoje omiljene teme za pisanje?

Najčešće izvještavam o lokalnim sportskim događajima: Nogomet, košarka, a posebno sa odbojkaških utakmica, gdje putujem sa ekipom Bosna Kalesija na gostovanja i pravim izvještaje za Nezavisni Kalesijski Portal.

Da li već sad možeš da prepoznaš koliki utjecaj imaju mediji na svijet oko tebe?

Utjecaj medija je ogroman i to je vidljivo na svakom druženju sa hajmo reći, malo ozbiljnijim ljudima, koji ne spadaju u kategoriju mojih vršnjaka, gdje dominiraju teme koje mediji nameću. Mediji nekad mogu da pokvare dobar odnos među ljudima, ali i da igrade nove mostove prijateljstva, svojim pozitivnim pričama.

Šta bi poboljšao kod postojećih medija?

Kod medija bi poboljšao objektivnost i veliki sam zagovornik ukidanja svih portala koji prenose lažne informacije, jer one mogu biti uzrok neželjenih događaja.

Intervju vodio: Muamer Đedović, urednik portala Minut.ba

Komentari su onemogućeni.