Najmanje 39 poginulih u šumskim požarima u Portugalu

6
17

Najmanje 39 osoba je poginulo u šumskim požarima u centralnom Portugalu, od čega se većina zatekla u svojim automobilima na putu u toku požara, saopštili su u nedjelju portugalski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Požar je izbio u subotu, a u gašenju je intervenisalo oko 600 vatrogasaca.

Jorge Gomes, zvaničnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštio je da su sve osobe stradale na području Pedrogao Grande, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Lisabona.

Istakao je da je najveći broj osoba stradao u svojim automobilima na putu koji povezuje gradove Figueiro do Vinhos i Castanheira de Pera.

Na televizijskim snimcima se vidi gust dim i jak požar koji se širi preko šumskog područja u blizini kojeg se nalaze kuće.

“Ovaj region je i ranije zahvaćen požarima zbog svojih šuma, ali ne pamtimo tragediju ovakvih razmjera”, kazao je Valdemar Alves, načelnik grada Pedrogao Grandea.

Državna televizija RTP javlja da je među 20 povrijeđenih i šest vatrogasaca. Ostalih četrnaest su u kritičnom stanju.

Istraga o uzrocima izbijanja požara je pokrenuta, a vlasti vjeruju da su visoke temperature zraka, koje su zahvatile Portgual posljednjih nekoliko dana, vjerovatno imale značajan utjecaj na katastrofu.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.