Na Kosovu ubijen srpski političar Oliver Ivanović

4

javio je Blic.

Kako se navodi, na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je polaznik Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta poslije tri godine. Završio Mašinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću “TransKosovo”, fabrici keramičkih pločica “Mozaik” i predstavništvu firme “Hepok” iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mjestu zamjenika generalnog direktora kompanije “Feronikl” iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo. Prenosi Faktor.ba

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se na mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsjednik karate kluba “Trepča”. Bio je oženjen i otac tri sina.

Njega je 2016. osudio EULEX-ov sud na devet godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima na Kosovu u peiodu kada je bio zapovjednik srbijanskih paravojnih formacija u ratu na Kosovu.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.