Kriza oko Katara – uvertira u iransko-saudijski rat

0

Autor: Ibrahim Karagul/Yeni Safak

blank
Na Bliskom istoku mjerila se brzo mijenjaju. Tu nema vječnih prijateljstva ni vječnih neprijatelja, a izdaje i spletke nemaju granica. Jedino što je trajno jesu diktatorski režimi i tutorstvo. Diktati i naredbe su najjednostavniji način upravljanja Bliskim istokom.

Političke aktere na Bliskom istoku lahko je uvjeriti da se bore protiv islama pod parolom borbe za islam.

Sjedinjene Američke Države stvaraju i upravljaju krizama na ovom geografskom području. Karakteristično za zemlje Bliskog istoka je da su podložne unutrašnjim podjelama i sukobima. To se najbolje može vidjeti na primjeru trenutnih sukoba u Iraku, Siriji, Jemenu.

No, SAD ciljaju i druge zemlje. Na njihovoj meti su zemlje poput Turske, Irana, Saudijske Arabije, Pakistana, Indonezije i sjevejrnoafričkih zemalja. Svejedno jesu li te zemlje američke saveznice ili ne, oni za sve njih imaju neki plan. SAD žele da se te zemlje raspadnu u više malih država.

Prva operacija Donalda Trumpa bit će izazivanje saudijsko-iranskog rata. Čini se da su instrukcije po tom pitanju izdate tokom njegovog boravka u Rijadu. Kataru je preko noći prilijepljena etiketa izdajnika Arapa i blokirani kopneni, morski i vazdušni putevi, kao da se priprema invazija na njezine teritorije.

Veza između teheranskog napada i katarske krizre

U sjeni ovih misterioznih dešavanja, iznenada se u teheranu desio teroristički napad čiji su izvršioci navodno pripadnici ISIL-a. Na udaru su se našli Vijeće šura i Homeinijev mauzolej.

ISIL je do sada tvrdoglavo izbjegavao izvođenje bilo kakvih napada na Iran i Izrael, i bio posvećen vršenju zločina nad sunijama, pa je ovaj teheranski napada više nego iznenađujući, naročito u datim okolnostima.

Iz tog razloga uvjeren sam da je teheranski napad klasična operacija obavještajnih službi s ciljem da se Iran uvuče u rat protiv zaljevskih zemalja.

Nama je poznato kako Sjedinjene Države destabiliziraju Tursku preko Gulenove organizacije i PKK-a, i vidimo šta žele postići u Siriji posredstvom PYD-a. Ne treba se, stoga, čuditi, postojanju desetina zapadnjačkih grupa koje na terenu nastoje isprovocirati opći rat između Irana i arapskog svijeta, kao što su u Siriji podijelili zemlju posredstvom PYD-a i ISIL-a.

Napad u Teheranu i katarska kriza su instruirani iz jednog centra i dio su istog plana uperenog i protiv Irana i protiv arapskog svijeta; cilj je uvući ih u razarajući rat na čijem kraju će obje strane biti prinuđene da se povinuju zahtjevima tih planera sukoba.

Uvod u taj sukob je formiranje arapskog sunijskog fronta protiv Irana. Katar, čini se, nije bio uvjeren u ispravnost zaoštravanja sa Iranom, pa je pao u nemilost SAD-a i izvršilaca njihove politike.

Ne znamo kakva su obećanja SAD dale Saudijskoj Arabiji, ali sam siguran da će ovo biti lokalni sektaški rat o kakvom zapadne sile dugo već sanjaju. Također, znam da nijedna od zaraćenih strana od tog rata neće imati koristi, a rezultat može biti da se Bliski istok ni za pet decenija ne oporavi od posljedica.

Rat će početi tako što će koalicija predvođena Saudijskom Arabijom okupirati Katar, a nakon Katara napad će biti usmjeren na drugu zemlju u Zaljevu koju treba pokoriti. U takvoj situaciji Kuvajt se neće moći oduprijeti agresiji Irana i Iraka (kojim dominiraju šiije lojalne teheranskom režimu).

Moguće je da ćemo u narednom periodu biti svjedoci učestalih terorističkih napada u Iranu i Saudijskoj Arabiji kako bi se u obje zemlje pojačao ratni naboj i javno mnijenje pripremilo za rat.

Američka klopka za Saudijsku Arabiju

Uvlačenje u sukob sa Iranom je, ustvari, Američka klopka za Saudijsku Arabiju, a cilj je da se Saudijska Arabija raspadne na državice.

Ranije sam u nekim svojim člancima predviđao da će Zaljev u roku od dvije godine biti izložen ozbiljnoj krizi, ali Trump je taj proces znatno ubrzao izazivanjem krize oko Katara koja sve Zaljevske zemlje može odvesti u haos.

Predviđao sam da će se vjetrovi spletki i zavjera nakon Sirije usmjeriti na Zaljev i da će zaljevske zemlje biti prinuđene da se sukobe sa Iranom i da će sljedeći zaljevski rat značiti rat između Saudijske Arabije i Irana.

Ovih dana kroz katarsku krizu vidimo kako se sva ta predviđanja ostvaruju. Potpuno sam uvjeren da će to biti otvoreni rat između Irana i Saudijske Arabije, i da u tom fatalnom sukobu tenkovi i raketni projektili neće zaobići ni Mekku. Ti tenkovi i rakete bit će iranski ili američki.

Budite sigurni da je kriza oko Katara dio plana o izazivanju saudijsko-iranskog rata i postoji ozbiljna bojazan da Bliski istok bude uništen rukama onih koji žive na tom prostoru.

Za dobrobit svih, Turska mora spriječiti Iran i Saudijsku Arabiju da se upuste u ovaj fatalni rat.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.