KONAČNO OTKRIVENO: Jedite ove namirnice i sprečićete rak dojke!

Rak dojke najčešći je oblik tumora od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 250 žena, dok njih 90 izgubi bitku protiv ove bolesti. Pošto je oktobar u dugu borbe protiv raka dojke, odlučili smo da vas podsetimo na koje sve načine se možete zaštititi od pomenute bolesti, počevši od režima ishrane.
Spanać, brokoli i karfion

Ovo zeleno povrće se povezuje sa prevencijom raka zbog glukozinolata koje sadrže. Oni se metaboličkim putem pretvaraju u indole i izotiocijanate koji su među najviše istraživanim spojevima kada se radi o prevenciji raka. Što kraćim zagrevanjem ovog povrća bogatog i sumporom, zadržaćete određenu količinu lekovitih sumpornih sastava.

Bobičasto voće

Sadrži snažne antioksidante, poput antocijana koji deluju protivupalno, štiteći stanice DNK od oksidativnog oštećenja. Tako da, nakon sezone možete slobodno da uživate i u zamrznutom bobičastom voću.

Kurkuma

Aktivna komponenta kurkume – kurkumin – u laboratorisjkim istraživanjima pokazao je delovanje na umnožavanje stanica raka, a dodatno štiti organizam od upalnih procesa. Od začina se preporučuju još i đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, peršin, origano, bosiljak, kim i korijander.

Soja

Izoflavoni, spojevi koji se nalaze u soji, povezuju se sa blokiranjem estrogena na stanice raka koji ih podstiče na rast, no dodatna istraživanja o toj temi su još potrebna. Trebalo bi izbegavati biljna ulja – sojino, suncokretovo, kukuruzno, ulje šafranike, te proizvode na bazi biljnih masnoća.

Pečurke

Neka istraživanja su pokazala povezanost između konzumiranja šampinjona i smanjenja rizika od pojave raka, a povezuje se sa sposobnošću gljiva da regulišu estrogen. Pokazalo se da unos svežih (minimalno 10 g dnevno) i sušenih pečurki (minimalno 4 g dnevno) smanjuje rizik od karcinoma dojke za 64, odnosno 47 odsto.

Narandže

Naranče sadrže flavonoide koji smanjuju rast stanica tumora, a dodatno su izvor vitamina C, jednog od najsnažnijih antioksidansa, koji deluje inhibirajuće na slobodne radikale i na taj način štiti stanice od oštećenja. Najkorisnije su narandže i grejp. Jedite najmanje 75 grama voćke.

Luk dodajte salati

Crni luk, kao i beli, pripada porodici povrća koje sadrži sulfurne sastojke koji se povezuju sa sprečavanjem rasta tumornih stanica. Ako do sada niste uvrstili ove namirnice u svoj svakodnevni režim ishrane, možda je vreme, bez obzira na to da li vam rak dojke genetski preti.

(Minut.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *