Kolumna: Nije vam Bakir Izetbegović jedini predsjednik

0

Jedina povezanost između mene i Bakira Izetbegovića jeste da ja živim u državi, gdje je on jedan od predsjednika. Ovo nije kolumna nekog “nezavisnog” političkog analitičara, koji ipak malo naginje na jednu stranu, nego kolumna studenta Žurnalistike, koji pomno prati dešavanja u našoj zemlji, regionu, svijetu, a vala i šire…

Nisam dovoljno kompetentan da pišem o Bakirovim političkim odlukama, zato se ova kolumna bazira na društvene mreže i svakodnevne komentare na račun političara, koji su naravno zaslužili da ih se komentariše na taj način, ali u moru trollera, analitičara, stručnjaka… bojim se da će doći do pogrešnog mišljenja, a to je da je Bakir Izetbegović odgovoran za sve.

Prije svega treba se potruditi da se razumije politički sistem u BiH, jer ko ulazi u političke teme, a prije toga na “bookmarku” imao jedino skandal priče, veoma se lahko može dogoditi da mu ništa ne bude jasno.

Bosna i Hercegovina, od rata pa na ovamo, ima tri predsjednika. To je priča koju svi znate i nije potrebno previše pisati o njoj. Svakih osam mjeseci, predsjednici se rotiraju na mjestu predsjedavajućeg, što je još jedan apsurd našeg sistema. Što će predsjedniku predsjedavajući?

Činjenica je da se u SDA stranku uvuklo dosta trulog kadra, koji nije u stanju zbog ličnih prohtjeva da ispuni zadatak koji im je zadan. Dok su oči uperene u visoke funkcionere, mala stranačka pješadija svojim neradom i nerazumjevanjem vlastitog komšiluka, polahko ali sigurno, uništava ovo malo države što imamo. Kada se uzmu u obzir sve razine vlasti, dok dođete do glavnog, igrica će vam dosaditi i vjerovatno ćete odustati. Što je pojava u svakoj svjetskoj vladi od davnih vremena.

Da li je Bakir Izetbegović kriv za ovakvu situaciju u zemlji? Naravno da jeste, ali jednim dijelom. Jedna od genijalnih političkih strategija jeste da se napravi tolika zbrka, da se ne zna ko pije, a ko plaća, tako da se odgovornost može prebacivati kao lopta iz ruke u ruku.

Poseban akcenat stavljam na omladinu, da u ovom trenutku postoji neko sposobniji i bolji od Bakira Izetbegovića za poziciju predsjednika i vođe Bošnjaka, to bi svakako bio. Ali svi znaju, kakvu odgovornost preuzimaju i mi kao mladi ne trebamo slijepo slijediti nekog političkog vođu, već imati kritičko ali realno mišljenje.

Nastavit će se, ako Bog da…

Autor: Muamer Đedović, student 2. godine Žurnalistike u Tuzli.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.