Kad na zidu stonogu vidite, nipošto je nemojte ubijati – evo i zašto

0

Kad spazite stonogu u kući, prilično brzo, prozirno, vijugavo stvorenje, prvi poriv je da počnete vrištati i onda je zgazite. Nemojte to raditi. Ona je artropodama, predator koji je iznimno koristan u kući.

Stonoga puno štetnije insekte uništava nego što je ona, poput srebrne ribice koja knjige jede, zidne tapete i odjeću, kao i mrave i bubašvabe.

One u kući traže vlažna mjesta i plijen vrebaju, i ne libe se da baš sve što po vašoj kući gmiže – uklone.

Ove stonoge ostale bube uništavaju pomoću dvije stvari – imaju nevjerovatnu brzinu, a pritom im služe prve dvije nožice kao kandže sa otrovom (ne brinite, time ostale bube mogu ubiti, ali vama ne mogu naškoditi) Uz to im je metabolizam veoma brz što znači da su konstantno gladne i uvijek traže novi zalogaj.

Mada ime stonoga sugeriše da sto nogu imaju, većina ih nema preko trideset. Dvije prednje kao kliješta služe da bi otrov uštrcao žrtvi ali su isuviše slabe da bi kroz ljudsku kožu prodrle pa se ne morate plašiti.

Druge noge im pružaju mogućnost da se kreću brzo i insekte progone koristeći taktiku da plijen zapliću nogama.

Ukoliko ih ne želite za cimera i pored ove informacije, u neku teglu ih uhvatite i vani izbacite, i sve rupe obavezno popunite u zidovima i na kući odakle mogu ući.

Komentari su onemogućeni.