Izbori završeni: Ovo su najveći favoriti za pobjedu

0
7. Povratak u budućnost sa novim  triumviratom u Predsjedništvu BiH, pojašnjenje… 
Upućeniji u domaću izbornu alhemiju od potpisnika ovih redova, pozdravljaju projektovani trijumvirat iz drugog dijela osvrta, ali  ‘dozvoljavaju’ da je jedino re-izbor Mladena Ivanića manje-više izvjestan, iako se isti poprilično kockao sa tradicionalnom naklonošću Bošnjaka. Radi se o njegovim opetovanim opaskama o ‘višku Bošnjaka’ po rezultatima popisa iz 2013. koji su osvanuli tri godine kasnije, te politički ‘snobovskim’ komentarima oko službenog priznanja Bosanskog jezika u Australiji.
Slažu se, međutim, da njegov minuli rad kao najzimzelenijeg političara u onoj i ovoj državi, kao i stanoviti prestiž u međunarodnom kontekstu (uz galopirajuće ‘usložnjavanje’  situacije u RS-u) Ivanića nadalje preporučuje i pozicionira daleko ispred glavnog rivala.
Oko izbora člana tog visokog tijela ispred hrvatskog korpusa, uz sve komplimente za Borišu Falatara koji svojim urođenim našim-a-svjetskim-šarmom, pametnim i neumornim nastupom osvaja srca i iskrene duše svih bh. boja, kažu da je kandidatkinja Diana Zelenika (HDZ 1990) potencijalno ozbiljniji rival Draganu Čoviću, posebno na njegovom doskora neprikosnovenom terenu.
U tom svijetlu imaju malo simpatija za treću kandidaturu Željka Komšića, u ulozi ‘zaštitara cjelovite BiH kontra ne daj-Bože-nikome tandema rušitelja BiH Dodika & Čovića’. Naravno, cijene njegov nedodirljiv ratni i poratni imidž, odnosno integritet domaćeg političara sa oreolomm od saradnika koji su se naprasno ‘ćutili Hrvatima’. Inače, insistiraju da ‘nitko’ nije posebno impresioniran njegovim minulim radom i rezultatima u Predsjedništvu, potom u Parlamentu BiH.
Većina žali što je SDA odustala od kandidature Denisa Zvizdića, koji je sa izrastao u kredibilnog političara u domaćem i međunarodnom kontekstu. Međutim, imajući u vidu moćne alate i infrastrukturu najveće (SDA), kao i druge najveće partije u Bošnjaka (SBB), drže da najozbiljniji kandidati ostaju Šefik Džaferović i Fahrudin Radončić.
Ostalim kandidatima daju stanovito manje šanse. Iako Senad Šepić, SDA disidend (danas na čelu Nezavisnog bloka) djeluje sve proaktivnije i bolje, dok Denis Bećirović(SDP & ‘kandidat ispred sedam političkih stranaka’) sa njegovim populističkim paradama i javnim dopisivanjem na sve strane, sebe već vidi na dotičnoj visokoj dužnosti.
Usput, sve više podsjeća na svog bivšeg partijskog šefa i mentora koji je nanio teške rane toj stranci.  Time i ukupnom rejtingu kvazi-ljevice u BiH, čitaj – rakove djece. Jer, opet vidimo njeno postrojavanje u odvojene falange za ove izbore. A vidjeli smo njen Watterloo na prošlim općim izborima (2014), potom ‘istorijski gubitak’ sarajevske Opštine Centar, neprocjenjive za pobjedničku SDA na lokalnim izborima (2016), kojoj je u dvorskim igrama za prijesto, uz neslavan ‘doprinos’ tzv. građanskih partija, pripala i pozicija gradonačelnika glavnog grada.
Sjajni Mirsad Hadžikadić (kao i Boriša Falatar), ima sličan padobranski hendikep, u njegovom slučaju još pojačan statusom nezavisnog kandidata, bez etablirane partijske infrastrukture.
8. Regionalni i širi međunarni kontekst
Od pada Berlinskog zida, nikad gori. Panoramski elaborirano u prvom/drugom dijelu ‘Odbrojavanja’ – pogledaj linkove:
(Depo.ba/Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.