Hrvati podvalili Amerikancima kineske metke: Sada su u ozbiljnom problemu

302

Vojni odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država mogli bi biti poremećeni zbog propusta koji se dogodio u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane u realizaciji ugovora o prodaji 1,25 milijuna metaka zapovjedništvu američkih snaga za Europu.

Oružane snage SAD-a, naime, optužuju Ministarstvo obrane da su im pokušali prodati streljivo koje ne odgovara njihovim standardima i “uvaliti” im metke kineske proizvodnje koje su izričito naglasili da ne žele, saznaje Jutarnji list. U Oružanim snagama nam je potvrđeno da je došlo do neugodne situacije s američkim partnerima te se nadaju da neće naštetiti daljnjoj vojnoj suradnji dviju zemalja te da situacija nije ugodna.

Zbog nastale situacije, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov MORH-u predlaže da se američkim partnerima uputi isprika, a unutar Zapovjedništva za potporu provodi se istraga kako bi se ustanovilo kako je došlo do toga da su Amerikancima isporučeni meci kineske proizvodnje.

Sukob nakon pregleda

Prema informacijama Jutarnjeg lista, predstavnici američke vojske prošle godine zatražili su da pregledaju zalihe razne vrste naoružanja i streljiva u skladištima HV-a. Nakon pregleda obavljenog u ljeto prošle godine američka strana je za potrebe zapovjedništva američkih snaga u Europi, US EUCOM, naručila 2,5 milijuna komada metaka kalibra 12,8 x 108 mm. Riječ je o streljivu za teške snajpere i strojnice. Hrvatska vojska ovaj metak koristi za strojnicu NSV koja je sastavni dio naoružanja tenka M-84.

Oružane snage tu su narudžbu mogle ispuniti, no naknadno američka strana prepolovljuje narudžbu na 1,25 milijuna komada. Pripadnici američke vojske prošle su godine pregledali streljivo te zadovoljni njegovom kvalitetom s Hrvatskom potpisali ugovor vrijedan oko 30 milijuna kuna. Streljivo je prikupljeno te je prošlog mjeseca uskladišteno na lokaciju kod Rijeke. U skladište dolazi američka vojna delegacija da bi pregledala robu prije isporuke. Kako saznajemo, američki časnik tada je utvrdio kako 90 posto streljiva ne zadovoljava američke standarde te da je dio metaka kineske proizvodnje i odbija obaviti primopredaju streljiva. Nakon takvog zaključka američkog časnika, američka strana hrvatskoj strani šalje ogorčene dopise. Iz američkog zapovjedništva za Europu stiže dopis da ne žele streljivo od Hrvatske. U sve se uključilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu, iz kojeg također stižu poruke sadržaja punog gorčine. Ukratko, Amerikanci se osjećaju prevarenima.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.