FOTO/VIDEO Sve što trebate znati o menstrualnoj čašici i način na koji se primjenjuje

1

Iako su već godinama prisutne u cijelom svijetu, menstrualne čašice još uvijek nisu toliko popularne kod nas. Ali, u posljednje vrijeme sve je više pozitivnih informacija i iskustava o ovom proizvodu koji se danas može kupiti ili naručiti u skoro svim apotekama. Ako želite saznati nešto više o menstrualnim čašicama, donosimo odgovore na najčešća pitanja.

Šta je to menstrualna čašica?
Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona koja se tijekom menstruacije umeće u vaginu kako bi skupljala menstrualnu krv, što je suprotno od tampona i higijenskih uložaka koji krv upijaju. Dolazi u dvije veličine – za žene koje nisu rodile i/ili su mlađe od 30 godina i one koje su rodile i/ili su starije od 30.

Kako se koristi?
Čašica se prstima pritisne i savije na pola te umetne u vaginu. Kada je pustite, ona se raširi i priljubi uz vaginalni zid, te tako sakuplja menstrualnu krv. Ako je ispravno stavljena, čašica neće propuštati krv, a nema niti neugodnih mirisa. Kada se čašica napuni, ispraznite je direktno u WC šolju, isperete toplom vodom te vratite na isti način.

Kakav je osjećaj hodati i sjediti s umetnutom čašicom?
Nakon što se savlada njeno stavljanje, čašicu ne bi trebali niti osjetiti. Ona ne izaziva nikakve iritacije niti smetnje, a može se nositi i tijekom svih fizičkih aktivnosti pa čak i za plivanje i joge.

Koliko često se čašica treba prazniti?
Učestalost pražnjenja ovisi o veličini čašice (dolazi u dvije veličine) i jačini menstrualnog krvarenja. Čašica može primiti gotovo tri puta više menstrualne krvi od tampona, što znači da tijekom obilnijeg krvarenja trebate je prazniti svakih 5 do 8 sati, a u blažem djelu ciklusa najduže 12 sati.

Važne napomene:
– Ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
– Žene koje imaju spiralu, mogu normalno koristiti čašicu, ali treba pripaziti na končiće.
– Nije namijenjen ženama s očuvanim djevičnjakom.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.