Dušan Janjić: Srbija neće štititi Dodika

2

“Stotine političara iz BiH bilo je pod raznim sankcijama i one su bile efikasne samo kada su političari shavatili da moraju mijenjeti politiku ili su izašli iz politike”, rekao je Janjić.u intervjuu portalu “vijesti.ba”

Navodeći da se sankcijama generalno ništa ne rješava, Janjić sankcije SAD vidi kao ozbiljnu opomenu Dodiku i onima koji ga podržavaju da mora mijenjati politiku, jer će se naći pred težim oblicima isključivanja iz međunarodne zajednice. “Osim toga, sankcije su opomena svim političarima u BiH, ali i Srbiji, da se politika koja zagovara otcjepljenje na silu, te priziva eventualne sukobe, neće tolerisati”, rekao je Janjić.

Dodaje da sankcije vidi i kao jasan znak Amerike, a tome će se, kako kaže, pridružiti i EU, da oni neće pogaziti svojih 20 i više godina investicije boravka na Balkanu.

“Oni neće dozvoliti da se Balkan i prostori bivše Jugoslavije ponovo pretvore u veliki problem, koji bi onda njih natjerao da oružano intervenišu. NATO je naučio lekciju – propuštanjem da na vrijeme djeluje, izazvao je nešto zbog čega ni sami nisu srećni, a to je prva oružana intervencija u Evropi. Sve će uraditi da to preduprijede. Stoga i problem Dodika djeluje kao vrlo mali probelm u odnosu na veliko pitanje kredibiliteta NATO-a, EU i Amerike.”, kaže Janjić.

Podsjetio je da je Dodik nekoliko puta izbjegao sankcije, pokazujući spremnost da popusti, da se usvoje neki zakoni i slično.

“Očigledno je da je posljednje dvije do tri godine izgubio tu elastičnost, mada on mijenja odnos prema Americi onog časa kada je izgubio uporište u vlasti u Sarajevu i kada kreće priča i istraga o korupciji i njegovoj ličnoj umiješanosti u to.”, rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima poznato je svima, pa i Dodiku, kako te sankcije mogu da se gradiraju i šta je posljednja faza.

“Ne želim da plašim javnost, ali posljednja faza je takva da bi on teško izbjegao da ostane na slobodi. On to dobro zna”, tvrdi Janjić.

Što se tiče politike Amerike i Trampa, Janjić smatr da se tu ništa neće niti može mijenjati, dodajući da i za Trampa, kao i za njegove prethodnike BiH i Kosovo ostaju nedovršeni poslovi.

“EU neće žuriti sa sankcijama, a njena procedura je komplikovana. Upravo je to dio taktike – ostaviti Dodiku prostora da mijenja politiku. Dakle, ideja nije da se Dodik sabije u ugao, već da mu se stavi do znanja da mora mijenjati politiku. Takođe, da se onima koji ga podržavaju ostavi vremena da razmisle kuda to može da vodi”, rekao je Janjić.

Smatra da EU neće žuriti, a taj prostor, kako kaže, sada koristi Vučić kako bi produžio period u nadi da će se promijeniti politika zavođenja ili praćenja sankcija Dodiku.

“Drugi problem je činjenica da Dodik ima državljanstvo Srbije. Za vrijeme Borisa Tadića Srbija je potpuno krenula putem Franje Tuđmana, dijelila je državljanstva i šakom i kapom. Konkretno, Dodiku je na otvaranju konzulata Vuk Jeremić uručio formulare za državljanstvo. Dakle, Dodik je i državljanin Srbije, što pojačava cijelu političku osjetljivost”, objašnjava Janjić.

On ne očekuje da će Vučić brzo reagovati kada su u pitanju sankcije Dodiku, navodeći da Srbija sigurno neće mu uvoditi sankcije dok ne prođu izbori, ali nakon toga on (Dodik) neće moći da računa na zaštitu.

“Srbija je isporučila i Miloševića. Prema mom mišljenju, Dodik ima još nekoliko mjeseci da uradi nešto sa svojom politikom. Neka mu se razviju te nade o Trampu i novoj američkoj administraciji. No, problem je što se ta administracija Balkanom bavi tek krajem prve godine mandata. Dakle, i u slučaju da bude opšta promjena politike prema Balkanu, o tome će se diskutovati, tek početkom naredne godine. Ne vjerujem da će Dodik do tada moći igrati ovu igru”, kaže Janjić i dodaje da ne isključuje mogućnost da Dodik, kao osoba koja ima politički instinkt i motive, u naredna dva, tri mjeseca napravi poteze radikalnijeg otklona od svoje sadašnje politike.

Janjić je ocijenio ohrabrujućim i obavezujućim razgovore u Beogradu delegacija Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, naglašavajući da na Denisa Zvizdića iAleksandra Vučića treba gledati kao na preuzimanje obaveze ne samo prema građanima BiH i Srbije, nego i prema međunarodnim kontrolorima, prvenstveno NATO-u i EU.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.