Donna Ares je imala ove simptome raka: Provjerite dobro da li imate nešto od navedenog

0
9

Nakon neprekidne borbe sa teškom bolešću sa kancerom, bosanskohercegovačka pjevačica Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, izgubila je svoju bitku za život. Ona nas je natjerala da ponovo razmislimo o simptomima ove bolesti i kako da ih prepoznamo na vrijeme.

Donna je 2014. otrkila da boluje od raka pluća. Dugo se borila, ali se bolest vratila 2015. godine nakon metastaze. Sve ove godine ona nije odustajala, dok nije, nažalost završila svoju bitku.

– Kod žena se najčešće javljaju maligni tumori dojke, debelog crijeva, pluća i grlića materice. Broj oboljenih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu, navodi za Blic, doktorica Ana Jovičević.

Simptopi su sljedeći: Uporan kašalj, pojava krvi u ispljuvku i pojava upale pluća.

Kada je riječ o tome šta može da izazove ovu bolest, navodi se da je jednim dijelom posljedica djelovanja genetskih faktora, a u većini slučaja je rezultat načina života. Prenosi Blic.rs

Za rak pluća najznačajniji uzročnik je pušenje. Rizik mogu povećati i drugi faktoru, izloženost duhanskom dimu u okruženju, odnosno pašivno učenje ili izloženost u životnoj ili radnoj sredini radonu, azbestu ili silikatima u rudnicima.

LIJEČENJE: Prvi korak ka liječenju je postavljanje dijagnoze i određivanje u kojem je stadijumu bolest. Na osnovu podataka pravi se dijagnostika i donosi odluka o liječenju, koja je najčešće kombinacija: hirurgije, zračne terapije, hemioterapije, hormonoterapije ili biološke terapije. Bitno je istaći da pored uspješnosti liječenja, isto za cilj ima da obezbijedi i zadovoljavajući kvalitet života osoba koje boluju od raka.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.