Brza cesta Beograd-Sarajevo: U narednih nekoliko mjeseci odluka o trasi puta

8

Gradnja zajedničkog graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Bratunac-Ljubovija bila je jedna od tema današnjeg susreta ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović upriličenom u Beogradu, gdje brojna bh. delegacija boravi u zvaničnoj posjeti na poziv premijera Aleksandra Vučića.

Tokom ovog susreta razgovarao je i o pripremama za potpis sporazuma o korištenju i održavanju zajedničkih mostova, povećanju kontingenta dozvola za prijevoz tereta za treće zemlje, aktivnostima na potpisivanju sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, zajedničkom sastanku nadležnih inspektorata, aktivnostima na revitalizaciji željezničke pruge Sarajevo-Beograd, te reviziji sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima.

Kako je istaknuto, postoji obostran interes za što skoriju realizaciju ovih ciljeva te je naglašena potreba nastavka kontinuirane saradnje i održavanja sastanaka na ovom nivou, na kojima će biti analizirana realizacija postojećih i plan novih aktivnosti na korist svih građana obje zemlje.

Kada je u pitanju brza cesta ili autocesta koja bi povezala Beograd i Sarajevo, zaključeno je da postoji obostrana podrška inicijativi trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH, a BiH će u narednih 30 dana provesti potrebne konsultacije s nadležnim tijelima o pitanju trase, te o tome informirati Srbiju, najavljeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.