Alarmantno upozorenje: Balkanu prijete velike poplave

1

Poznata meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za proljeće, a posebno je alarmantan dio koji se tiče Balkana.
Naime, prema prognozi AccuWeathera, hladno vrijeme zadržat će se sljedećih sedmica na području sjeverne i istočne Evrope. “Spremanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka aprila”, pišu meteorolozi AccuWeathera.

Za one koji će htjeti pobjeći od hladnoće AccuWeather predlaže da posjete Mediteran, gdje će prave proljetne temperature prvo stići.

Najkišovitije će biti tokom prve polovice sezone.

Uprkos hladnom početku proljeća, naleti toplog zraka pojačat će se na području Francuske i Njemačke tokom aprila.

Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i središnje Francuske te južne Njemačke. “Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vjetrova i velikih poplava”, upozorava AccuWeather.

Nakon što su dijelovi Balkana ove godine proživjeli jednu od najhladnijih zima, proljeće će pratiti uzorak bliži uobičajenim temperaturama za to doba godine.

Početak proljeća na području Balkana obilježit će nešto niže temperature nego što je uobičajeno, piše AccuWeather, dodajući da će od sredine marta pa sve do maja biti česte promjene u temperaturama.

Topliji zrak s Mediterana prodirat će duž Balkana, ali će s druge strane hladniji zrak sa sjevera Evrope dovesti do povremenih razdoblja ispodprosječnih temperatura.

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju i na moguću opasnost tokom proljetnih mjeseci u obliku poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snijega u planinama.

(Minut.ba)

Komentari su onemogućeni.